Webmester honlap - Effektívebb web-szövegek

Egy cég ill. vállalat online-megjelenésének legfontosabb alapköve a honlap. Ezért az online-siker fontos tényezőjét képezi a precíz és világos irásbeli készség, melynek segítségével a potenciális ügyfél számára azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy ön mit kínál. Egy sikeres web-szöveg megírása sok mindentöl függ, legfontosabb alapelemei a tömörség, az érthetőség és a célratörőség. A mondatok legyenek rövidek és jól olvashatóak. Ezen kivül fontos tényező, hogy a honlap olvasója a szöveg középpontjában álljon, érezze, hogy hozzá szólnak. A legtöbb honlapon száraz szövegek találhatók, amelyek középpontjában többnyire a mérhetetlen öndicséret áll. Az olvasót ez kevésbé érdekli, ő elsősorban csak azt szeretné tudni, hogy milyen előnyei származnak a felkínált szolgáltatásból ill. a termék megvásárlásából.

Próbálja meg tehát az olvasó ill. potenciális ügyfél helyébe képzelni önmagát: Írjon arról a nagyszerű haszonról amelyet az ön terméke/szolgáltatása kinál, emelje ki a dolog előnyét és különösen a praktikusságát! Mivel ma már az idő valóban pénz és legtöbbünknek csak kevés idő áll rendelkezésére, legfontosabb érveit megéri már a szöveg elején beépíteni, mert ha az a legvégén áll, nem biztos, hogy el fogják olvasni, különösen akkor, ha a szöveg hosszú. Ha a szöveg mégis elkerülhetetlenül hosszúra sikeredett, akkor érdemes azt a folyékonyabb olvashatóság érdekében több bekezdésre bontani, és a fontosabb elemeket kiemelni, (pl. aláhúzás, dőlt betűk, vastagon szedett betűk stb.).

A cím ill. a felirat döntő fontosságú. A felirat az, ami az olvasónak elsőként a szemébe ötlik, általában már ekkor eldől, hogy tovább olvas-e vagy sem. A címnek tehát olyannak kell lennie, hogy felkeltse az olvasó érdeklődését. Célszerű még egy úgynevezett alcímet is készíteni, ami már előre kiemeli a felkínált termék ill. szolgáltatás előnyét és hasznát. Az alcím leginkább azáltal válik hatásossá, ha cselekvésre szólítja fel az olvasót: "Próbálja ki..., Tudja meg még ma...., Ne habozzon..... stb. Ezek ma már a reklám területén is jól bevált trükkök.

Ha idegennyelvű szakkifejezéseket használ, nagyon fontos ezeknek a korrekt használata: Ügyeljen a helyes írásmódra és a tartalmi összefüggésekre az adott szövegkörnyezetben! Sok honlap megtalálható idegennyelvű, általában angol és német formátumban is. Sajnos ezek szinvonalukat tekintve gyengék, és az esetek 90%-ban stilisztikailag és nyelvtanilag is sok hibát rejtenek. Ezért különösen fontos, ha a nemzetközi közönség is érdekelt, hogy a honlap nyelvezete magas szinvonalat tükrözzön, az ellenkezője ugyanis rossz és komolytalan benyomást tesz. Ezért ne sajnáljon ilyen esetben egy szakfordítót megbízni a forditással, még akkor is, ha az esetleg többe kerül. Ne feledje, a World Wide Web azt jelenti, hogy oldalai Ausztráliában ugyanúgy hozzáférhetőek, mint Kanadában vagy Németországban, és elvileg az egész világon, ezért ügyeljen a szinvonalra!

Tartalom:

Az ajánlattételt kérjük mindkét e-mail címre küldeni ats [at] ats-group [pont] net