Webmester honlap - mi az a javascript?

A Javascript egy platformtól független script-nyelv, amelyet a Netscape és a SUN 1995 óta közösen fejleszt.
Ez a nagy teljesítményű és könnyen elsajátítható script-nyelv sokfajta lehetőséget kínál különféle web-oldalak felépítéséhez.
A Javascript teljesítőképessége ott kezdődik, ahol a HTML eléri teljesítőképességének felső határát. Más script-nyelvekkel (pl. PHP vagy Perl) ellentétben a böngészők a Javascriptet ki tudják értékelni és fel tudják dolgozni. Ez viszont magában rejti azt a veszélyt, hogy azok a felhasználók, amelyek a Javascriptet deaktiválták, nem tudják a Javascript által realizált dolgokat a honlapon megtekinteni és adott esetben felhasználni.

Mire van szükség?
Nos, tulajdonképpen nem sok mindenre: A Javascript-et közvetlenül a HTML forráskódba a Head részbe kell beírni. A programozáshoz elég egy egyszerű szerkesztő, ill. egy olyan web-böngészőre van szükség, amely a Javascript-eket ábrázolni tudja. Ma már ezt tulajdonképpen minden böngésző tudja, csak az a fontos, hogy a Javascript aktiválva legyen.

Mit lehet vele csinálni?
A Javascript-tel többfajta lehetőségünk is van: Lehet például kissebb grafikus hatásokat készíteni, valamire utaló ablakokat kinyitni, űrlapokat átvizsgálni, böngészőváltozatokat lekérdezni, egyszerre két oldalt "kinyitni" stb.

Hogyan kell a Javascript-et beépíteni?
A Javascript általában a Head-részben áll és a Body-részben kerül hívásra, mint ahogy azt a következő példa is mutatja:

<html>
<head>
<title></title>
<script language="JavaScript">
//Itt áll a JavaScript-forráskód.;
</script>
</head>
<body>
//Itt kerül a JavaScript hívásra.
</body>
</html>

Tartalom:

Az ajánlattételt kérjük mindkét e-mail címre küldeni ats [at] ats-group [pont] net