Webmester honlap - Keresőopciók

A keresők és web-jegyzékek általában más-más opciókat használnak a kereséshez, ami a keresés folyamatát kissé megnehezíti. Vannak viszont bizonyos alapszabályok, amelyeket szinte mindegyik betart. A továbbiakban ezért bemutatásra kerülnek a leggyakrabban használt keresőopciók:
Becslések szerint a keresések 90%-a a következő három operátor segítségével szinte mindig eredményre jut:

OperátorFunkcióPélda
+és-kereső+hírek +aktuális +gazdaság
" "fráziskereső"Tell Villmos"
-nem-kereső+hírek +aktuális -gazdaság


Egyszerű keresésnél akaratlanul is előfordul, hogy egy másik összeköttetés is bekapcsolódik a keresésbe anélkül, hogy a keresők ezt észrevennék: a "VAGY-keresés". Egyszerű keresésnél a VAGY-keresőnek nincs speciális operátora. Ha a keresőmaszk alaphelyzetben már "VAGY-keresővel" van beállítva, akkor az minden különösebb operátor nélkül "akcióba" lép.

Szóköz nélküli kapcsolatok: Beadáskor arra kell figyelni, hogy az operátorok és a keresett szó között nem állhat üres szóköz. A keresett szó és az operátor egy szövetséget alkot. A fent említett példában +hírek alkot egy szövetséget. A következő szövetség (operátor és keresett szó) csak egy szóköz kihagyása után írható be, pl. +hírek +aktuális

Az operátorok kombinálása
A keresett kifejezés lekérdezése több operátor kombinálásával is eredményre vezet.

ÉS-keresés: operátor + (and)
Minden szó legyen megtalálható. A honlap csak akkor jelenjen meg a találati listán ha, mindegyik szó megtalálható rajta. A pluszjelnek szóköz nélkül közvetlenül a keresett szó előtt kell állnia. Ha a keresőmaszk alaphelyzetben már "ÉS-keresővel" van beállítva, akkor elég a keresett szavak beadása, egymástól szóközzel elválasztva.

A VAGY-operátor azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell minden szót megtalálni. Ha a keresett szavak közül legalább egy a honlapon megtalálható, akkor az megjelenik a találati listán. A VAGY-operátor az ÉS-operátorhoz képest zürzavart okozhat, mert látszólag ugyanazokat az eredményeket szolgáltatja, feltéve ha többszavas keresésről van szó. A NEM-operátor működése igen egyszerű és logikus. Az operátor szintén közvetlenül a keresett szó előtt áll szóköz kihagyása nélkül. (- no)

pl. +kutya -eledel
A találati listán automatikusan csak azok az eredmények jelennek meg, amelyek kizárják az eledel szót mint eredményt.
A FRÁZIS-operátor arra utal, hogy csakis a beadottal pontosan megegyező kifejezés jelenjen meg találatként. Ez az operátor különösen alkalmas személyek, helységnevek, cégek, márkák stb. keresésére. A keresendő szót idézőjelbe kell tenni szóköz kihagyása nélkül, pl. "New York City".

Tartalom:

Az ajánlattételt kérjük mindkét e-mail címre küldeni ats [at] ats-group [pont] net