Webmester honlap - Az internet kialakulásának kezdete

Az internet "születésének" pontos dátumát meghatározni nem lehet. Mai formájának és hatékonyságának eléréséhez különböző fejlődési stádiumokon kellett keresztül mennie, amelyekbül itt néhányat megemlítünk:

Az internet kilakulásának alapgondolata Amerikából a 50-es évek végéről származik. Amerikai tudósok és szakemberek megalapították 1958-ban a Pentagon megbízásából az advenced research projects agency (ARPA) nevezetű hatóságot, amely nagy sebességű szuperszámítógépekkel létrehozta az ARPANET nevezetű hálózatot. Ennek a hatóságnak az elsődleges feladata az volt, hogy megtalálja és támogassa azokat a projekteket, amelyek biztosítják az Amerikai Egyesült Államok-nak a döntőfontosságú technológiai előnyöket a Hideg Háborúban. Az ARPA főfigyelme elsősorban a rakétatechnikára irányult.

1962-ben az ARPA az Information Processing Techniques Office, az IPTO-val közösen életre hívott egy új intézményt, amely az Internet jövőjét nagy mértékben befolyásolta. Az intézmény vezetője J.C.R. Licklieder lett, aki a számítógépek közötti közvetlen adatátvitelt már akkor sokkal hatékonyabbnak tartotta, mint az akkori időrabló technikák a mágnesesszalagok vagy lyukassztókártyák használatát. Az IPTO és az ARPA egyik közös tevékenysége a Time Sharing operációsrendszer kifejlesztése volt. Ez a rendszer egy nagyon egyszerű Terminal-Host elv alapján működött, amikor is egyszerre több Terminal volt egy központi Host-számítógépre kötve. Természetesen fenn állt a veszély, hogy ha a Host esetleg meghibásodik, akkor az egész rendszer összeroppan. Tehát feltétlenül szükség volt egy új hálózati tipológiára.

1964-ben Paul Baran inditványozta egy úgynevezett distributed network kialakítását, amely az eddigi csillag alakú rendszer helyett egy pókhálóhoz hasonló felépítésű lett volna, az egyes számítógépek közötti közvetlen kapcsolattal, csomópontokat alkotva. Valamivel később az IPTO engedélyezte Baran ötletének a finanszírozását és az ARPA együttmüködésével megkezdődött az elképzelés megvalósítása. 1971-ben már több mint 30 ilyenfajta csomópont létezett.

Az első két alkalmazási program a számítógép távirányító-program telnet (telecommunications network) és az adatcsere-program FTP (file transfer protokoll) volt. Az APRANET mindezek ellenére igazán csak akkor indult be, amikor 1971-ben megjelent az az elektronikus levél elődje. Az APRANET áttörése a szakterületen valamivel később 1972 októberében történt, amikor is bemutatásra került az ICCC -én (International Conference of Computer Communications). Az új hálózat bemutatása napokig tartott, de mivel nagyon megbízhatóan dolgozott hamarosan csatlakoztak hozzá különböző intézmények, egyetemek, Air Force, NASA és a National Science Foundation (NSF) is.

A nagy hardver-gyártók, mint az IBM vagy a Xerox Network Services úgyszintén megkezdték a platformtól független hálózati technikák fejlesztését, és a Digital Equipment Corporation (DEC) kifejlesztette a DECNET-et. Így kezdődött tulajdonképpen az első önálló hálózatok kialakulása.

1973-ban Robert Kahn és Vinton Cerf vezetése alatt létre jött az INTERNET-Program, hogy a rádióhullámokon alapuló PRNET-et az ARPANET-tel összekössék.

Ezzel az elképzeléssel tehát már nem csak arról volt szó, hogy összekössenek különböző tipusú és gyártmányú számítógépeket, hanem, hogy a legkülönbözőbb hálózati rendszerek egy "a hálózatok hálózata" rendszerbe fussanak be. Az adatátvitel problémamentes megoldásaként kifejlesztették a TCP-t (transmission control protocol), amelynek a feladatait 1980-ban az IP (Internet Protocol) vette át.

Ez a rövid összefoglaló természetesen még közelről sem tükrözi átfogóan az Internet kialakulásának a történetét, hiszen fontos "forradalmi" megjelenések, mint a Usenet, a NSFNET vagy a Tim Berners-Lee által 1991-ben feltalált www helyhiány miatt még csak megemlítésre sem kerültek.

Tartalom:

Az ajánlattételt kérjük mindkét e-mail címre küldeni ats [at] ats-group [pont] net