Webmester honlap - Internetnyelvek

Az elmúlt évek során az internet folyamatos fejlődése bizonyos nyelvi zűrzavart is okozott: HTML; XML; CSS; JavaScript; Flash vagy CGI.
A Webmester és Internet Marketing honlap megpróbál enyhíteni ezen a zűrzavaron és néhány példa bemutatásával áttekintést nyújt a Web-nyelvek világában.Á legfontosabb nyelvcsalád az interneten a "markup languages". Ehhez a nyelvcsaládhoz tartozik többek között a HTML, XML, WML vagy a SyncML is. Egy közös dolog van bennünk és pedig, hogy mindannyian a SGML-től származnak, amely pedig nem más mint a markup-nyelvek anyja. A lenti grafika bemutatja, hogy a különböző markup-nyelvek milyen kapcsolatban is állnak egymással.

sgml">

Meta-nyelvek Markup-nyelvek stílus nyelvek
SGML* HTML* CSS*
XML* XHTML* XSL*
DTD* WML* DSSSL*
  SyncML*  
     
  SVG*  
  Egyéb*  
Ha rákattint a névre, többet is megtudhat az adott nyelvről.
* Fejlesztés alatt

Így függnek a nyelvek össze:
Az SGML önmagában még nem tud internet oldalakat mint dokumentumokat kijelölni, ezért inkább az a feladata, hogy bemutassa a markup-nyelveket. De mivel az SGML egy különösen bonyolult nyelv, ezért 1996 novemberében bemutattak egy egyszerübb változatát az XML-t.

sgml2">

Az SGML és az XML a HTML-el ellentétben teljesen széjjelválasztják a dokumentum tartalmát a dokumentum ábrázolásától. Ezért van az, hogy egy dokumentumhoz, amely a tartalmat (szöveg) írja le, mindig van egy másik dokumentum is amely az ábrázolást (formatálás) tartalmazza. Ez utóbbihoz szükséges az úgynevezett stílus nyelvek (stylesheet languages)használata, amelyek meghatározzák a dokumentumok pontos layout-ját. Például az SGML stílus nyelve a DSSSL (document style semantics and specification language), az XML-é pedig az XSL.

A markup-nyelvek tulajdonságait az SGMl vagy az XML az úgynevezett document type definitons (DTDs)-en keresztül határozzák meg. Ők határozzák meg, hogy mennyi Tags használható, milyen tulajdonságokkal kell hogy rendelkezzenek stb... A WML, az XHTML sőt még a különböző HTML verziók (1.0-4.01) is rendelkeznek saját DTD-vel.
A weben haznált nyelvek közül nem mindegyik tartozik az SGML családhoz, ilyen pl. a JavaScript, a Java, Perl, CGI, Flash vagy a VRML (virtual reality modeling language). Viszont a dokumentumaikat be lehet szőni a markup-nyelvek dokumentumaiba. Mivel a browserek gyakran csak a HTML-t vagy a CSS-t tudják használni, így ahhoz, hogy ezt az "idegen testet" meg tudják mutatni ugyanúgy instalálniuk kell a megfelelő plug-in-t, mint ahogy ezt a szokatlan markup-nyelveknél teszik. Néhány plug-in, mint pl. a JavaScript-é már tartalmazza az újabb browsereket.

Tartalom:

Az ajánlattételt kérjük mindkét e-mail címre küldeni ats [at] ats-group [pont] net