Webmester honlap - Glosszárium

pop-up
Kezdőoldalad megnyitásakor egy újabb, kis méretű ablak 'pattan ki', és ebben jelenik meg a hirdetés. Előnye, hogy nem rondít bele a honlapba, hátránya viszont, hogy külön be kell őket zárni.

Frame
Magyarul: keret. A Honlap alsó vagy felső részébe beillesztett egy keretet, mely általában nem vastagabb 60 pixelnél, viszont a képernyő teljes szélességét elfoglalja. Hátránya, hogy mindig ott van, nem lehet eltüntetni; illetve a keret lehet, hogy nem illeszkedik az weboldal színvilágához.

Banner
Hirdetési csík: A hirdető arculatát és üzenetét kiszolgáló kreatív megvalósítással készült (a legtöbb esetben 46860 képpont nagyságú) hirdetés, amelyet honlapon tetszőleges helyeken és méretekben helyezhető el. Lényege, hogy felhasználó ráklikkeléssel átugorhat a meghirdetett weboldalra (bár léteznek "sehová sem linkelt", passzív bannerek is).

Button
Lényegében kis nagyon kis méretű bannereknek felelnek meg, amit a honlapon elhelyezkedő "kihasználatlan" helyekre rakhatunk fel (120x90 vagy 120x60 pixel méretekben).

Skyscraper
Nagyméretű álló bannereket nevezik ezen a néven. általában 160x600, vagy 120x600 pixel méretűek.

Interstatial
Ez a hirdetési eszköz azonos weboldal két oldala közé kerül beszúrásra, és átlalában egy teljes képernyőt elfoglaló animáció. Elönye, hogy nagyon célzott lehet (pl. valaki a tözsdei hir részletes megjelenítését kéri akkor a belső oldal megjelenése előtt kap egy reklámot a befektetői javaslatról) Hátránya: nagy méretű és nem ad átklikkelési lehetőséget.

Popunder
A lényege, hogy a kezdőoldal megnyitásakor a háttérben egy vagy több társ honlap is megnyilik. Előnye, hogy biztos látogatottság (vagy inkább megnyitási szám) növelés érhető el vele, hátránya az, hogy ha a társ honlapnak is vannak "társai" akkor hirtelen elég sok oldal megnyitódhat kéretlenül és általában ez a felhasználókat arra készteti, hogy az összeset megnézetlenül zárja be (és nem is fog visszatérni)

Rich médiás bannerek
Ezek olyan bannerek, amelyeknél a bannerbe valamilyen teszt, játék, legördülés, stb van beépítve, hogy a fokozott interaktivitásukkal minél inkább felkeltsék a látogatók érdeklődését.

Pointer reklám
Az egér kurzort késleltetve követő figyelemfelkeltő micro animáció, amelyre klikkelve a látogató átjuthat a hirdető honlapjára.

Popunder
A lényege, hogy a kezdőoldal megnyitásakor a háttérben egy vagy több társ honlap is megnyilik. Előnye, hogy biztos látogatottság (vagy inkább megnyitási szám) növelés érhető el vele, hátránya az, hogy ha a társ honlapnak is vannak "társai" akkor hirtelen elég sok oldal megnyitódhat kéretlenül és általában ez a felhasználókat arra készteti, hogy az összeset megnézetlenül zárja be (és nem is fog visszatérni)

Visit (Látogatás)
Az egy weboldalt meglátogatók száma, a kapcsolatfelvételek (rákattintások) abszolút száma az új és visszatérő látogatók egymástól való megkülönböztetése nélkül. Egy visitnek számít az az egy látogató által generált (egy IP címen megvalósult) PI sorozat, ahol két PI között nem telik el 30 perc szünet (addig nem kattint). Ha mégis, az már két visitnek számít. Ha 30 percen belül ugyanaz a user generál egy újabb PI-t az adott IP címen belül, az még abban az esetben is ugyanannak a visitnek számít, ha közben más IP cím(ek)en is járt.

Session
Az egy weboldalt meglátogatók száma, a kapcsolatfelvételek (rákattintások) abszolút száma az új és visszatérő látogatók egymástól való megkülönböztetésével. Egy adott látogató bejárása a webhelyen. Mindössze annyiban különbözik a visittől, hogy ha a látogató másik webhelyre megy, még ha 30 percen belül vissza is jön, az már új sessionnek minősül.

Page Impression(PI)
Ez a szám fejezi ki, hogy hány teljes oldalt töltöttek le. PI-nek tehát csak az az oldal számít, aminek minden eleme letöltődött, függetlenül azok számától (nem elég, hogy a megfelelő számú hitet regisztrálta a webszerver)

Hit
A webszerverre irányuló kapcsolatok száma. Minden felszólítás egy új adatfájl letöltésére egy hitet eredményez. Mivel minden weboldal különböző számú fájlt tartalmaz (háttérkép, háttérzene, az oldalon található képek, programok stb.), egy oldal letöltése több hitet jelent.

Unique End-User
Ez végfelhasználóilag különböző személyeket jelent (pl. Azonos gépnél azonos kapcsolattal, de különböző géploginnal belépők különböző end-usernek számítanak). Ezeket az egyéneket általában unique cookie-val azonosítanak (ezek kis kódjelzések, amelyeket a portál használata során küldenek az felhasználók gépére), ha erre nincs lehetőség akkor csak unique IP (hálózati) címmel. Ez vagy egy vagy több felhasználót jelent a végfelhasználó identifikációs technlógia jelenlegi határaiból adódóan.

Ad View (AV) vagy Download (DL) vagy Impression
Az adott hirdetés (banner, button, stb.) megjelenési, letöltési számát mutatják. Az árakat általában 1.000 AV (DL)-re vonatkoznak.

Click vagy ClickTrough (CT)
Ami azt mutatja hányan klikeltek rá az adott hirdetésre és ugrott át a hirdetett oldalra.

Cost per Thousand Impression (CPM) Rate
A média tulajdonos hirdetési ára, amely az ezer megjelenésért járó hirdetési díjat tartalmazza.

Click Through Rate (CTR)
A megjelenésekhez viszonyitott kattintási arányt (érdeklődést) mutatja. Azaz CT/AV értéke %-os értékben kifejezve (általában 1%-12% között mozog). Bár nagyon jó értéket ad nem szabad image építő hatásáról sem, hiszen lehet hogy valaki csak később nem a banner segítségével fog átugrani a honlapra.

Ad Server
Az online hirdetéseket kezelő és mérő rendszer-program, amely segitségével az adott kampányokról mindig az aktuális látogatotsági, klikkelési adatokat kaphatunk és amely rendszer lehetőséget ad arra, hogy kiszürjük a leghatékonyabb kreatív megvalósítású hirdetést és a legmegfelelőbb időszaki, geográfiai szegmentálást.

Targetálás vagy célzott elhelyezés
Az Adszerver lehetőséget ad arra, hogy csak kiválasszuk melyik portál oldalakon, milyen napokon és időszakbanban jelenjen meg a hirdetésünk. Bizonyos rendszerek lehetőséget adnak még geográfiai és akár érdeklődés szerinti (keresőprogramoknál használt szavak szerinti) szegmentálásra is.

Rotáció
A lényege, hogy bizonyos portál oldalkon fix meghatározott helyen helyezkednek el a hirdetés (banner) helyek, amelyre az adott időszakban egyszerre többen is szeretnének hirdetni. Ezért ezeket a hirdetéseket meghatározott súlyozással (kivánt megjelentetési szám arányában) váltogatják.

Köszönet Honliner site-nak mely segítette munkánkat.

Tartalom:

Az ajánlattételt kérjük mindkét e-mail címre küldeni ats [at] ats-group [pont] net